0

07 januari 2015

Eind november deed ik een tiental manuscripten van mijn derde boek op de post. Een exemplaar voor mijn contactpersoon bij Scriptum, twee voor de dames van de verkoop, een naar mijn schrijfjuf en een aantal naar goede vrienden die ook eerdere boeken van hun waardevolle commentaar voorzagen. Toen begon het wachten, ineens had ik zeeën van tijd. Afspraken die ik maandenlang had afgehouden, omdat 'mijn boek af moest', konden nu ineens doorgaan. Ik lunchte met vriendinnen, bezocht de sauna en ruimde ons huis op. In mijn omgeving begonnen mensen vragen te stellen. 'Weet je al wat je gaat doen, nu je derde boek af is? Komt er nog een vierde boek?' Op die laatste vraag had ik gelijk een antwoord: 'ja, er komt een vierde boek, ooit. Maar nu nog niet. Eerst wil ik deze trilogie verder de wereld in helpen, het liefst ook in het buitenland.' Op die andere vraag had ik geen antwoord. 

     Ik begon me voor te stellen hoe het zou zijn om fulltime te schilderen. Al gauw realiseerde ik me dat ik dan iets zou missen, iets dat fundamenteel voor me is: het contact met andere mensen. Sinds ik drie jaar geleden mijn praktijk sloot, kamp ik met een groeiend gevoel van eenzaamheid. Ik zeg wel eens schertsend tegen mensen: 'ik heb de neiging om met de groenteman in gesprek te gaan, dat toetsenbord en die schildersezel zeggen zo weinig terug.' Toch was het me heel duidelijk dat ik mijn praktijk niet wilde heropenen. Van deelnemers hoorde ik hoe waardevol ze de gesprekken bij de Rond de Tafel sessies hadden gevonden en hoe deelname aan mijn workshops hen had geholpen op hun pad. 'Daar wil ik meer van,' realiseerde ik me. Praten, ervaringen uitwisselen en vooral healingen geven. Niet meer een-op-een, maar in groepen om de kracht van het collectieve veld gebruiken voor de heling van de individuele deelnemers. Daarom is na een half jaar louter schrijven, de Agenda weer gevuld. De eerste data staan gepland, voor Rond de Tafel sessies en voor de try-out van een nieuwe werkvorm: HealingVessel, een combinatie van opstellingen, healing en channeling, ondersteund met energetische remedies. 

     Intussen is de eerste feedback op het manuscript binnen, mijn dagen zijn weer gevuld. Een woordje hier, een alinea daar en soms een los eindje in het verhaal moet nog gecorrigeerd. Ik geniet ervan. Nog even, dan is ook dit geesteskind voltooid. Komend voorjaar gaat het de wereld in.